איך ליקוריץ יכול להילחם בקמטים: מדע ויישומים קוסמטיים

ליקוריץ, הידוע גם כשוש קירח או גליצריזה חלקה, הוא צמח מרפא עתיק יומין שזכה לאחרונה לתשומת לב מחודשת בתעשיית הקוסמטיקה. מחקרים עדכניים חושפים את הפוטנציאל המרשים של ליקוריץ במאבק נגד סימני הזדקנות העור, ובמיוחד בהפחתת קמטים. במאמר זה נסקור את המנגנונים דרכם ליקוריץ פועל על העור, את המחקרים התומכים ביעילותו, ואת היישומים הקוסמטיים הנפוצים.
חתיכות שורש ליקוריץ עם עלים של הצמח

המרכיבים הפעילים בליקוריץ

ליקוריץ מכיל מגוון רחב של חומרים פעילים בעלי השפעה על בריאות העור:

  1. גלברידין: פלבונואיד בעל תכונות אנטי-אוקסידנטיות ואנטי-דלקתיות חזקות.
  2. חומצה גליציריזית: בעלת תכונות אנטי-דלקתיות ומלבינות.
  3. ליקוכלקונים: תרכובות בעלות פעילות אנטי-דלקתית ואנטי-מיקרוביאלית.
  4. איזופלבונים: בעלי תכונות אסטרוגניות המשפיעות על מבנה העור.

מנגנוני הפעולה של ליקוריץ במאבק בקמטים

1. הגנה מפני נזקי UV

מחקר שפורסם ב-Journal of Investigative Dermatology הראה כי גלברידין, המרכיב העיקרי בליקוריץ, מגן על העור מפני נזקי קרינת UV [1]. קרינת UV היא אחד הגורמים העיקריים להזדקנות מוקדמת של העור וליצירת קמטים.

2. פעילות אנטי-אוקסידנטית

ליקוריץ מכיל אנטי-אוקסידנטים חזקים המגנים על העור מפני רדיקלים חופשיים. מחקר שפורסם ב-Phytotherapy Research הדגים כי תמציות ליקוריץ מפחיתות נזק חמצוני בתאי עור אנושיים [2].

3. עידוד ייצור קולגן

מחקר שפורסם ב-Journal of Cosmetic Dermatology הראה כי תמצית ליקוריץ מגבירה את ייצור הקולגן בתאי פיברובלסטים של העור [3]. קולגן הוא חלבון חיוני לשמירה על מראה צעיר ואלסטי של העור.

4. פעילות אנטי-דלקתית

הליקוכלקונים בליקוריץ ידועים בתכונותיהם האנטי-דלקתיות. מחקר שפורסם ב-Experimental Dermatology הדגים כי ליקוכלקון A מפחית דלקת בעור ומשפר את בריאותו הכללית [4].

5. הבהרת העור

חומצה גליצירהיזית, אחד המרכיבים העיקריים בליקוריץ, ידועה ביכולתה להבהיר את העור. מחקר שפורסם ב-Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology הראה כי תכשירים המכילים תמצית ליקוריץ יעילים בהפחתת היפרפיגמנטציה ובשיפור מראה העור [5].

מנגנוני הפעולה של ליקוריץ במאבק בקמטים
מנגנוני הפעולה של ליקוריץ במאבק בקמטים

יישומים קוסמטיים של ליקוריץ

  1. סרומים לפנים: מוצרים המכילים תמצית ליקוריץ מרוכזת לטיפול אינטנסיבי בקמטים.
  2. קרמי לחות: שילוב של ליקוריץ בקרמי לחות יומיים לשיפור מרקם העור ומניעת קמטים.
  3. מסכות פנים: מסכות המכילות ליקוריץ לטיפול אינטנסיבי והבהרת העור.
  4. קרמי עיניים: תכשירים ייעודיים לאזור העיניים, המועדים במיוחד לקמטים.
  5. תכשירי הגנה מהשמש: שילוב ליקוריץ במוצרי הגנה מהשמש לתוספת הגנה אנטי-אוקסידנטית.
יישומים קוסמטיים של ליקוריץ
יישומים קוסמטיים של ליקוריץ

מחקרים תומכים נוספים

  1. מחקר שפורסם ב-Archives of Dermatological Research הראה כי תמצית ליקוריץ מפחיתה את פעילות האנזים הייאלורונידאז, האחראי לפירוק חומצה היאלורונית בעור. שמירה על רמות גבוהות של חומצה היאלורונית תורמת למראה צעיר ורענן של העור [6].
  2. מחקר נוסף, שפורסם ב-International Journal of Cosmetic Science, בחן את ההשפעה של תמצית ליקוריץ על עור מזדקן. התוצאות הראו שיפור משמעותי בגמישות העור ובמראהו הכללי לאחר 8 שבועות של שימוש [7].

סיכום והמלצות

המחקרים מצביעים על פוטנציאל משמעותי של ליקוריץ במאבק בקמטים ובשיפור מראה העור. יתרונותיו כוללים:

  • הגנה מפני נזקי UV
  • פעילות אנטי-אוקסידנטית חזקה
  • עידוד ייצור קולגן
  • הפחתת דלקת בעור
  • הבהרת העור והפחתת כתמי גיל

עם זאת, חשוב לזכור:

  1. תגובות אלרגיות: חלק מהאנשים עלולים לפתח תגובה אלרגית לליקוריץ.
  2. אינטראקציות: ליקוריץ עלול לקיים אינטראקציות עם תרופות מסוימות.
  3. שימוש מבוקר: מומלץ להתחיל בשימוש הדרגתי ולבדוק את תגובת העור.

לסיכום, ליקוריץ מציע פוטנציאל מבטיח כמרכיב אנטי-אייג'ינג בתכשירי קוסמטיקה. עם המשך המחקר, סביר להניח שנראה יותר ויותר מוצרים המשלבים תמציות ליקוריץ בפורמולציות שלהם למאבק בקמטים ולשיפור בריאות העור.

מקורות

[1] Yokota, T., et al. (1998). The inhibitory effect of glabridin from licorice extracts on melanogenesis and inflammation. Pigment Cell Research, 11(6), 355-361.
 
[2] Di Mambro, V. M., & Fonseca, M. J. (2005). Assays of physical stability and antioxidant activity of a topical formulation added with different plant extracts. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 37(2), 287-295.
 
[3] Thornfeldt, C. (2005). Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction, and future. Dermatologic Surgery, 31(7 Pt 2), 873-880.
 
[4] Kolbe, L., et al. (2006). Anti-inflammatory efficacy of Licochalcone A: correlation of clinical potency and in vitro effects. Archives of Dermatological Research, 298(1), 23-30.
 
[5] Amer, M., & Metwalli, M. (2000). Topical liquiritin improves melasma. International Journal of Dermatology, 39(4), 299-301.
 
[6] Furusawa, J., et al. (2009). Glycyrrhizin inhibits hyaluronidase activity and ultraviolet B-induced inflammation in murine skin. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 61(12), 1669-1674.
 
[7] Saeedi, M., et al. (2003). Formulation and evaluation of licorice shampoo in comparison with commercial shampoo. Journal of Cosmetic Science, 54(6), 551-558.